התחדשות

PlayPause
מעברי המדרגות צילום: יעלי גבריאלי
Slider


מבנה פירמידה – מרכז לאמנות עכשווית בחיפה, שוקם, חודש ונפתח בשנת 2018. שיקום המבנה ושימורו הם חלק מתוכנית עירונית לפיתוח אזורי מגורים, תרבות ובילוי בסביבה.

קבוצת האמנים-אדריכלים "תו" קיבלה לידיה את פרויקט התכנון והשימור של בניין פירמידה בשנת 2011, ובשנת 2016 הושלם הפרויקט. חברת גרינשטיין הר-גיל, שנוסדה בחיפה על-ידי האדריכלים דפנה גרינשטיין וגיל הר-גיל בשנת 1988, תכננה את הסביבה נופית של המקום, הכוללת אמפיתאטרון ודרכי גישה מדורגות במדרון התלול.

כיום, פירמידה היא מרכז אמנות עכשווית המכיל בתוכו חללי עבודה לאמנים לצד חללי הרצאות, אירועים וגלריות תצוגה לתערוכות.

קבוצת "תו"

PlayPause
שרטוט חצר פירמידה, באדיבות קבוצת תו
Slider

קבוצת "תו" היא קבוצת אמנים-אדריכלים שנוסדה בשנת 1987 וחבריה הם: מעוז אלון, אמיר ארז, אליאס חורי ,יואב טריפון, נעמה סיוון ודליה קרמר. הקבוצה נבחרה לתכנן את פרויקט הבניה ושיקום מבנה הפירמידה תוך מחויבות לצורת המבנה, בו פעל בשנות  ה- 50 וה- 60 בית ספר "אחיעזר" בשכונת ואדי סאליב בחיפה.

בהליך התכנון הודגשו מרכיבי המבנה המקורי כגון שלד הבטון החשוף, שבא לידי ביטוי בעמודים וברצפות ומתייחס לבניה האופיינית של שנות החמישים בישראל. קבוצת "תו" נתנה מענה לפעילות של המבנה כמרכז לאמנות עכשווית באמצעים שונים. בחלק המרכזי ששימש חצר פתוחה הוקמו גלריה לאמנות, סדנאות העבודה וחללי תצוגה שתוכננו כך שהם צופים זה אל זה.

בהליך התכנון ניתנה חשיבות לקשר של המבנה עם הסביבה. כך למשל, רחבת הכניסה הראשית של המקום תוכננה כך שתפנה לציר הראשי של שכונת ואדי סאליב. דרכי הגישה לפירמידה מתמזגות עם צירי תנועת הולכי הרגל בסביבה, במבנה עצמו נפתחו חלונות במעברים ובגרמי המדרגות, המאפשרים תצפית אל ההר והנמל. נוצלה טופוגרפית התכנון המדורגת ליצירת מרפסות גדולות הפונות אל נוף השכונה ומאפשרות פעילות ותצוגה. במבנה הושם דגש גם על שימוש באור הטבעי בחללי הגלריה.